01/02/2021

Cara terbaik memilih hosting

Ditulis oleh
admin

Hosting adalah lokasi semua fail laman web. Sekiranya kita membandingkannya dengan kedai luar talian, maka analogi untuk hosting adalah premis di mana pejabat syarikat berada, kedai, tetapi bukannya luas meter persegi akan ada unit pengukuran ruang maya. Kami bercakap mengenai pelayan - komputer jauh khas di mana semua fail halaman akan berada. Perbezaan utama dari PC adalah keupayaan, fungsi dan keadaan kerjanya.

Hosting boleh dibayar atau percuma. Pelayan berbayar stabil, mempunyai keupayaan yang luas, ciri dan kapasiti teknikal yang tinggi, dan membolehkan projek web berdiri teguh tanpa masalah atau gangguan. Yang percuma mempunyai fungsi yang terhad dan mendedahkan projek anda kepada semua jenis risiko.

 

Risiko hosting percuma

Hosting percuma tidak seburuk yang orang katakan. Cukup bagus untuk laman web yang direka untuk berjalan dalam jangka masa yang singkat. Contohnya, laman kad perniagaan atau halaman arahan. Dalam kes ini, pelayan hosting percuma atau murah akan menahan beban dan menjimatkan perkhidmatan penyewaannya. Tetapi ketika membuka laman web yang besar dengan jumlah lawatan yang mungkin besar (kedai dalam talian, portal korporat, dll.), Penyedia hosting akan membuatkan anda kecewa. Bahkan hosting percuma terbaik tidak dapat menjamin bahawa tidak akan ada masalah. Mari senaraikan masalah yang biasa berlaku.

 

  1. Tahap perkhidmatan yang rendah. Apabila masalah timbul dengan hosting percuma atau murah, praktikalnya tidak ada maklum balas. Dalam praktiknya, respons terhadap permintaan dari pemilik pelayan tidak pernah datang. Oleh itu, penyelesaian masalah atau tugas penting menjadi mustahil atau sukar.
  2. Liabiliti minimum. Ketika timbul persoalan teknikal atau undang-undang, perkhidmatan hosting percuma menghindari tanggungjawab, kerana tidak ada konsep "penjual-pembeli" yang stabil. Adalah mustahil untuk mencapai keadilan jika laman web dan perniagaan anda mengalami pelayan yang tidak baik.
  3. Mengehadkan Ruang Maya. Berat keseluruhan halaman web dan ukuran fail mungkin lebih besar daripada ruang yang diperuntukkan oleh pelayan percuma. Oleh kerana itu, anda mesti membuang beberapa ciri projek anda atau mengharapkan ia tidak berfungsi dengan betul.
  4. Batasan fungsional. Semasa menyiapkan laman web anda, anda mungkin mendapati bahawa hosting tidak menyokong fungsi penting: e-mel, PHP, MySQL. Ini akan menimbulkan sejumlah masalah. Sebagai contoh, jika hosting tidak menyokong PHP , anda tidak akan dapat menghoskan laman web yang dibuat di CMS yang popular atau mengembangkan laman web anda sendiri.
  5. Iklan di laman web. Selalunya laman web hosting percuma meletakkan iklan mereka di laman pelanggan, yang sangat sukar untuk disingkirkan. Ini merosakkan imej projek web dan syarikat secara keseluruhan.

Untuk memilih hosting percuma, kami mengesyorkan agar anda menilai tawaran terlebih dahulu, membaca ulasan mengenai setiap pelayan, menimbang kebaikan dan keburukan, dan tidak pernah berharap untuk kerjanya yang sempurna. Walau bagaimanapun, jangan buat diri anda yang terburuk - untuk halaman satu halaman yang mudah, pilihan ini cukup sesuai.

 

Apakah jenis hosting?
Pilihan hosting mestilah berdasarkan kesetiaan , kemampuan teknikal yang berkaitan dengan kehendak projek anda. Oleh itu, sebelum memilih hosting untuk laman web, anda perlu mengkaji secara terperinci jenisnya.

 

Hosting yang dikongsi (shared hosting)

Jenis hosting yang teratas. Menganggap penempatan sebilangan besar laman web di satu pelayan dengan definisi tempat yang terpisah untuk setiap projek. Semua laman web menggunakan perisian, ciri yang sama.

Jenis perkhidmatan ini mempunyai lalu lintas yang terhad, ruang untuk setiap laman web, serta senarai perkhidmatan mengikut tarif yang dipilih. Walau bagaimanapun, ini adalah pilihan terbaik untuk laman web kecil dengan sehingga 1500 pengunjung setiap hari.

Sesuai: untuk kedai dan halaman dalam talian bersaiz sederhana . Pilihan yang baik dan murah, ia membolehkan anda menjimatkan sewa, menyediakan pelbagai fungsi dan pakej. Harga sewa tidak melebihi $ 5-10 sebulan.

 

Kolokasi (hosting fizikal)

Pembekal memperuntukkan pelayannya sendiri untuk menghoskan laman web ini. Kontraktor menghubungkan pelayan di pusat datanya dan memberikannya kestabilan, operasi tanpa gangguan, untuk pelanggan - sokongan teknikal dan jaminan keselamatan semua data yang disimpan pada hosting fizikal. Pada masa yang sama, semua kemampuan teknikal pelayan hanya tertumpu pada satu projek yang berada di dalamnya.

Sesuai: untuk semua projek besar dan penting. Ia boleh digunakan untuk satu projek dan untuk beberapa pada masa yang sama. Ini adalah pilihan penyedia hosting yang paling mahal (dan paling dipercayai), tetapi apabila digunakan untuk beberapa laman web, ia menjimatkan wang dan menjadi lebih menguntungkan daripada hosting bersama.

 

Pelayan khusus maya (VPS)

Dari segi fungsinya, jenis ini serupa dengan hosting fizikal kerana ia membolehkan anda menggunakan perisian alternatif. Juga, laman web yang terletak di pelayan khusus secara automatik mempunyai akses ke pelayan fizikal dan menghilangkan persaingan antara projek-projek yang dihoskan yang lain pada waktu beban berat.

Sesuai: untuk kedai dan laman web dalam talian yang besar dengan lalu lintas sehingga 15,000 orang setiap hari. Harga sewa adalah $ 20-50 sebulan. Memandangkan sejumlah besar ruang maya dan dapat menampung sejumlah besar fail.

 

Pengehosan awan
Jenis ini adalah yang paling fleksibel dan tahan terhadap tekanan. Ia terdiri daripada beberapa pelayan yang digabungkan menjadi satu kumpulan. Ini secara signifikan meningkatkan kekuatan hosting dan, sebagai hasilnya, kekuatan laman web. Kestabilan laman web yang dihoskan awan memastikan pertukaran pelayan. Sekiranya ia mula ketinggalan atau jatuh sepenuhnya, yang kedua akan terus berfungsi. Sumber hosting boleh berbeza-beza bergantung pada beban di dalamnya.

Sesuai: untuk semua jenis laman web. Harga sewa berbeza dengan beban pelayan. Ia tidak tetap, tetapi bergantung pada sumber individu yang terlibat. Sebagai contoh, untuk bilangan pengguna aplikasi, lalu lintas, dll Pada masa yang sama, anda tidak perlu membayar sumber yang tidak digunakan pada pelayan dalam jangka masa tertentu.

 

Bagaimana memahami bahawa hosting dipilih dengan betul
Pilihan hoster tidak hanya bergantung pada jenisnya, sesuai untuk permintaan projek web. Hosting berkualiti mesti memenuhi keperluan lain. Kami telah bekerja dengan Hosting Ukraine selama lebih dari 6 tahun, kami dapat mengesyorkannya dengan selamat kepada anda, pautan aktif.

Ketersediaan lesen
Penyedia mesti didaftarkan secara rasmi dan mempunyai bentuk pemilikan (pengusaha individu, LLC, dll.), Serta mempunyai lesen. Ini memberi keyakinan terhadap kestabilan syarikat - penyedia perkhidmatan, yang selalu dapat anda hubungi sekiranya anda mempunyai pertanyaan undang-undang atau teknikal.

Tempoh penyedia
Semakin lama syarikat beroperasi, semakin banyak kredibiliti syarikat itu. Perhatikan tarikh mula penyedia pelayan, usia domain. Baca ulasan mengenainya dan anggarkan bahagian pasaran menggunakan perkhidmatan statistik khas.

Ketersediaan sokongan teknikal berkualiti tinggi
Sokongan teknikal harus dilakukan sepanjang masa, tanpa henti, responsif dan tepat pada masanya. Dianjurkan untuk menjelaskan masalah kualiti sokongan teknikal, kerana relevan pada masa force majeure di server.

Keupayaan penyegerakan FTP
Ciri ini relevan jika lebih daripada satu orang bekerja di laman web ini. Penyegerakan membolehkan anda menambah dan membuang fail kepada sesiapa sahaja yang mempunyai akses.

Tempoh ujian
Adalah lebih baik apabila hosting dapat diuji buat sementara waktu untuk menentukan apakah tarif yang dipilih sesuai untuk projek anda. Ini penting, terutamanya ketika memilih penyedia hosting untuk pertama kalinya. Tarif yang dipilih mungkin tidak sesuai untuk fleksibiliti atau memerlukan penglibatan sumber teknikal tambahan. Sekiranya tempoh percubaan tersedia, tarif dapat diubah menjadi lebih mudah dan sesuai.

Kualiti laman web syarikat
Perhatikan laman web syarikat perkhidmatan. Dalam soal ini, reka bentuk bukanlah perkara yang paling penting. Penting untuk mempunyai maklumat lengkap dan terperinci mengenai tarif, isu-isu topikal lain yang relevan ketika memilih penyedia dan perkhidmatannya. Sekiranya maklumat itu tidak mencukupi atau tidak dapat difahami, ini mungkin menunjukkan kelalaian penyedia terhadap pelanggannya. Lebih baik jangan main-main dengan pelakon seperti itu.

Ulasan (review)
Kehadiran ulasan akan membantu anda membuat pilihan. Terdapat banyak laman web khusus, forum di mana anda dapat membaca ulasan sebenar dari pengguna mengenai pelayan untuk menambahkan pendapat subjektif anda.

Pakej ciri dan alat
Host berkualiti mempunyai pelbagai ciri teknikal yang berguna ketika menghoskan laman web di dalamnya. Yang paling relevan termasuk:

 

Trafik atau had yang tidak terhad cukup untuk memastikan laman web berjalan lancar walaupun dalam keadaan kritikal;
Sokongan untuk alat yang diperlukan agar projek web berfungsi. Harap maklum jika hosting menyokong MySQL, PHP, Parser, Python, Zend Optimizer, akses SSH, phpMyAdmin. Dengan ini, laman web akan berfungsi dengan betul. Ada baiknya jika hosting menyokong laman web tanpa MySQL. Ini berlaku untuk laman web yang dibuat pada enjin popular, bukan HTML;
Sokongan untuk menjalankan enjin :, WordPress, Opencart, 1C-Bitrix, dan lain-lain;

 

Mari kita ringkaskan. Bagaimana memilih hosting?

Sekiranya anda merancang untuk mengehoskan laman web untuk pertama kalinya atau baru saja membeli domain dan ingin menguji bagaimana hosting berfungsi, gunakan perkhidmatan percuma. Untuk projek web kecil, sewa hosting bersama atau cloud hosting sebagai alternatif, kerana hanya membayar sumber yang digunakan.

Sekiranya anda perlu memilih hosting untuk laman web dengan keperluan khusus (misalnya, dengan sumber daya tertentu), gunakan pelayan VPS. Untuk projek yang sangat besar dan serius yang bertujuan untuk jangka masa yang panjang, lebih baik memilih hosting fizikal.

Setelah anda menentukan jenis hosting, hitung jumlah ruang cakera yang diperlukan, sekumpulan fungsi dan aplikasi, dan bandingkan keperluan anda dengan kemampuan hosting. Periksa kualiti sokongan teknikal, maklum balas mengenai penyedia, dan juga menilai secara objektif sama ada harga dan kualiti perkhidmatan yang diberikan. Kerja laman web anda bergantung pada kualiti hosting. Oleh itu, luangkan masa anda dan timbang semua kelebihan dan kekurangan penyedia pilihan anda.

Artikel Terkini: 

Langgan
Langgan Buletin Kami untuk Kemas Kini terkini. Dapatkan maklumat terkini tentang Trend Reka Bentuk Terkini dari team Denai Art, Berita Industri dan Tawaran Istimewa. Tingkatkan Pengalaman Jenama Anda dengan Kami
Subscription Form
Dengan mengklik pada butang "Serahkan Permohonan", anda bersetuju menerima Dasar Peribadi
Buletin
©2024. Denai Empire I 202203003040 (003355535-P)
crossmenumenu-circlecross-circle