03/17/2021

Cara memilih hosting yang boleh dipercayai untuk laman web anda

Ditulis oleh
admin

Memilih hosting untuk laman web adalah langkah penting ketika memulakan projek baru. Mana-mana sumber memerlukan asas yang kukuh yang dapat menjadikannya berjalan lancar. Tidak mengetahui kriteria utama ketika memilih hosting sering menimbulkan masalah.

Untuk apa hosting?
Hosting adalah platform untuk menyimpan dan menguruskan fail laman web. Penyedia hosting menyewakan ruang di pelayan, menyediakan laman web dengan kapasiti yang diperlukan dan memastikan operasi tanpa gangguan 24 jam sehari.

Bagaimana memilih hosting untuk laman web?
Jawapannya biasanya bergantung pada keperluan, matlamat, lalu lintas yang diharapkan, sumber, dan lain-lain. Pertama, anda perlu belajar mengenai jenis dan perbezaan hosting yang utama.

Spesifikasi Hosting
Salah satu tahap penilaian hosting adalah analisis parameter teknikalnya. Mereka mesti memenuhi kehendak projek web. Khususnya:
keserasian hosting dengan CMS laman web;

 1. Disk space dan bilangan pangkalan data yang mencukupi;
 2. Prestasi pelayan tinggi yang dapat menangani lalu lintas dan muatan yang diharapkan di laman web;
 3. Ketersediaan fungsi teknikal yang diperlukan untuk pelaksanaan objektif projek.

Risiko hosting percuma

Semasa mencari penyedia hosting, sering terdapat tawaran tak masuk akal dengan harga rendah atau bahkan percuma. Mungkin anda ingin melancarkan laman web perniagaan dalam mod ujian - hosting percuma dalam kes ini akan membantu anda menjimatkan wang.

Walau bagaimanapun, jika projek web dirancang untuk khalayak ramai dan risikonya sangat tidak diingini, anda harus memikirkan kebolehpercayaan pembekal, kualiti perkhidmatannya, dan bukan sekadar harganya.

Bahkan hosting percuma terbaik tidak dapat menjamin anda bebas dari beberapa masalah penggunaan biasa. Mari pertimbangkannya dengan lebih terperinci.

1. Ketidakstabilan pelayan
Kerosakan laman web sangat tidak menyenangkan dan memerlukan penyelesaian segera. Pelayan percuma untuk laman web tidak akan membolehkan anda melindungi sumber anda sepenuhnya daripada masalah, kelewatan dan kesilapan dalam kerja. Hosting percuma tidak akan melindungi anda dari kesilapan

2. Kualiti servis
Memilih hosting murah atau percuma, ada kemungkinan anda akan mendapat maklum balas berkualiti rendah atau kekurangannya. Penyelesaian masalah penting ditangguhkan. Anda mungkin mendapat gambaran bahawa surat anda tidak akan ke mana-mana.

3. Batasan ruang simpanan

Volume laman web, semua aplikasinya dan fail media mungkin lebih besar daripada ruang yang diperuntukkan.

4. Rangkaian alat kerja yang terbatas
Dalam proses menyiapkan laman web di hosting percuma, anda mungkin mendapati fungsi penting hilang, misalnya, PHP, MySQL, e-mel. Kekurangan host dengan sokongan PHP tidak akan membolehkan anda menggunakan CMS yang popular dan membuat sendiri - hosting seperti itu mungkin hanya sesuai untuk laman landing page satu halaman dengan pelaksanaan yang mudah.

5. Iklan pihak ketiga di laman web
Hosting percuma tanpa sekatan akan dapat meletakkan iklan di laman web pelanggan. Dan biasanya tidak mudah untuk menghentikannya.

 

Jenis hosting

Semasa memilih hosting, ia harus dinilai dari segi kemampuan teknikal, fleksibiliti, dan dibandingkan dengan projek web anda.

1. Hosting yang dikongsi (shared hosting)
Jenis hosting yang paling popular. Prinsip pengoperasiannya adalah menghoskan banyak laman web pada satu pelayan web. Tempat yang terpisah diperuntukkan untuk setiap sumber web, sementara laman web menggunakan perisian umum.

Hosting bersama mempunyai batasan pada ukuran ruang cakera, lalu lintas, jumlah laman dalam satu pakej perkhidmatan. Pada masa yang sama, ini adalah pilihan yang baik dan ekonomik apabila anda perlu memilih hosting untuk laman web kecil.

2. Hosting fizikal atau lokasi
Pelanggan meletakkan pelayannya sendiri di laman web penyedia hosting. Syarikat pelaksana memastikan sambungan pelayan di pusat datanya, operasi tanpa gangguan, sokongan teknikal dan keselamatan data laman web.

Dalam kes ini, semua sumber pelayan berfungsi untuk projek web tertentu. Ia juga dibenarkan menggunakan perisian dan menjalankan beberapa projek pada masa yang sama.

3. Pelayan VPS
Pelayan khusus maya serupa dalam pengurusan dengan pelayan fizikal. Sekiranya perisian bersama disediakan pada hosting bersama, maka VPS membenarkan penggunaan pilihan alternatif. Di samping itu, laman web di VPS dijamin mendapat akses ke pelayan fizikal, tanpa harus bersaing untuk mendapatkan sumbernya dengan laman web lain semasa tempoh peningkatan beban.

4. Cloud hosting
Dalam hosting awan, pelayan dikelompokkan. Menggunakan beberapa pelayan memperluas keupayaan laman web dan meningkatkan potensi kapasiti. Kehadiran beberapa pelayan aktif adalah jaring keselamatan bagi pelanggan. Sekiranya satu pelayan gagal, yang lain akan disambung semula.
Cloud hosting dibezakan oleh fleksibiliti sumber yang diperuntukkan. Isipadu mereka boleh berbeza-beza bergantung pada beban. Pada masa yang sama, pembayaran untuk perkhidmatan hosting awan bergantung pada kemampuan yang digunakan, jadi Anda tidak boleh membuang masa untuk memilih atau mengubah tarif.

 

Ciri-ciri hosting yang baik

 1. Pendaftaran rasmi - Syarikat penyedia yang boleh dipercayai secara rasmi didaftarkan sebagai syarikat swasta atau LLC. Ia menyediakan perkhidmatan berdasarkan lesen. Juga, sebahagian besar hosting yang stabil dan berjaya berfungsi mempunyai pejabat. Anda harus memeriksa apakah alamatnya ditunjukkan dalam maklumat hubungan.
 2. Tempoh masa - Seperti dalam bidang apa pun, penyedia yang telah lama berada di pasaran perkhidmatan lebih dipercayai. Tidak perlu memberi perhatian kepada tarikh penubuhan syarikat di laman web ini atau mengetahui sendiri usia domain tersebut. Untuk yakin sepenuhnya, perhatikan ulasan mengenai penyedia dan anggarkan bahagian pasarannya di zon domain menggunakan sumber statistik.
 3. Sokongan teknikal berkualiti tinggi - Sebilangan besar laman web hosting mempunyai kenalan untuk mendapatkan maklum balas. Penting untuk mengetahui seberapa cepat sokongan teknikal bertindak balas terhadap masalah yang timbul. Petanda yang baik adalah adanya sembang dalam talian di laman web penyedia atau sokongan 24 jam. Ini benar terutamanya ketika menangani masalah mendesak.
 4. Penyimpanan data yang boleh dipercayai - Pengehosan yang baik mengambil pendekatan yang bertanggungjawab untuk menyimpan data yang dipercayakan kepadanya oleh pelanggan. Pusat data penyedia yang boleh dipercayai dilengkapi dengan peralatan yang berkualiti tinggi dan sistem keselamatan. Operasi hosting diawasi oleh pakar teknikal, dan tindakan dalam situasi kritikal difikirkan sebanyak mungkin. Jaminan ketenangan hati pelanggan akan menjadi sandaran tetap laman web ini. Sebaik-baiknya, data perlu back-up setiap hari.
 5. FTP sync - FTP menjadikan proses menguruskan fail laman web pada hosting lebih mudah diakses. Sesiapa sahaja yang mempunyai kata laluan akses boleh menyalin dan memadam fail. Perkara ini berlaku terutamanya ketika beberapa orang bekerja di laman web ini.
 6. Pelbagai jenis alat dan interface yang mesra pengguna - Luas pilihan yang ditawarkan dan interface yang mesra pengguna akan membolehkan anda melaksanakan tugas laman web dalam waktu yang singkat.

 

Pakej harga mana yang hendak dipilih

Semasa memilih pakej, anda perlu menilai jumlah ruang simpanan yang diperlukan untuk laman web dengan betul bagi mendapatkan ruang hosting yang mencukupi dan tidak membayar lebih banyak untuk megabait yang tidak diperlukan.

 1. Jumlah ruang simpanan dipertimbangkan dengan margin. Kedai dalam talian bagi bisnes start-up mungkin mempunyai jumlah halaman yang agak kecil. Namun, dari masa ke masa, skala laman web dapat meningkat dengan ketara kerana modul yang dipasang, fail grafik, pangkalan data, dll.
 2. Semasa mengira ruang simpanan konvensional, seseorang harus mengambil kira ukuran halaman rata-rata dan jumlah keseluruhannya, serta meramalkan potensi pengembangan laman web tersebut. Pemilihan pakej perkhidmatan sering kali melibatkan ramalan lalu lintas sumber web yang diharapkan.
 3. Perunding hosting memberikan nasihat terperinci mengenai tarif semasa dan perbezaannya. Sekiranya syarikat membenarkan hosting ujian, jangan tergesa-gesa untuk membayar perkhidmatan lebih awal. Ini adalah peluang yang baik untuk menilai kualiti kerja penyedia dan kebenaran tarif yang dipilih.

 

Siapa itu reseller?

Reseller adalah perantara antara hosting dan pelanggan, menjual semula perkhidmatan beberapa penyedia sekaligus. Selalunya aktiviti seperti ini adalah titik permulaan bagi syarikat hosting. Kemungkinan kelemahan penjual semula termasuk sokongan teknikal, yang lebih rendah kualiti daripada pembekal besar. Pada masa yang sama, penjual semula mempunyai lebih sedikit pelanggan, oleh itu harga yang lebih rendah dan perhatian lebih kepada setiap pelanggan.

 

Bolehkah saya menukar penyedia hosting saya?

Setelah beberapa saat selepas pelancaran laman web baru atau bertahun-tahun menggunakan hosting, alasan objektif mungkin kelihatan mengubah penyedia. Banyak pemilik laman web bimbang tentang bagaimana ini akan mempengaruhi operasi sumber dan adakah ia akan menyebabkan kehilangan pelanggan atau trafik.

Oleh kerana menukar hosting tidak bermaksud mengubah nama domain, memindahkan laman web hanya dikurangi dengan menyalin struktur fail dan pangkalan data dari satu pelayan ke pelayan lain. Anda juga boleh memindahkan laman web anda tanpa menutupnya kepada pengunjung. Sekiranya penyedia hosting baru menyediakan domain teknikal, maka anda dapat menguji salinan laman web yang tepat di hosting baru tanpa menghentikan versi utama.

Setelah mengenal pasti dan menghilangkan kesalahan dalam versi ujian, anda boleh mula menyalin data laman web dan membuat pengaturan yang diperlukan. Langkah terakhir adalah menukar alamat DNS, dan laman web akan mula dibuka pada hosting baru.

 

Kesimpulannya

Pilihan hosting harus diteliti secara menyeluruh. Pertaruhkan laman web anda hanya kepada penyedia yang boleh dipercayai, menilai kemampuan teknikal laman web dan pilih pilihan terbaik untuk projek web anda. Laman web yang dihoskan pada hosting yang baik akan berfungsi dengan sempurna dan tidak membebankan pemiliknya.

Artikel Terkini: 

Langgan
Langgan Buletin Kami untuk Kemas Kini terkini. Dapatkan maklumat terkini tentang Trend Reka Bentuk Terkini dari team Denai Art, Berita Industri dan Tawaran Istimewa. Tingkatkan Pengalaman Jenama Anda dengan Kami
Subscription Form
Dengan mengklik pada butang "Serahkan Permohonan", anda bersetuju menerima Dasar Peribadi
Buletin
©2024. Denai Empire I 202203003040 (003355535-P)
crossmenumenu-circlecross-circle