01/28/2022

7 Perkara yang perlu anda pertimbangkan untuk Reka Bentuk Brosur yang Berkesan

Ditulis oleh
admin

Bagaimanakah anda membuat brosur yang berbaloi untuk disimpan?

Mereka bentuk risalah adalah mudah. Tetapi mereka bentuk risalah yang akan disimpan oleh penerima anda untuk rujukan masa hadapan bukanlah sesuatu yang mudah Lebih berguna risalah anda, lebih lama hayatnya dengan penerima anda dan lebih tinggi peluang ia boleh disampaikan kepada bakal pelanggan lain.

Reka bentuk brosur tidak terhad sepenuhnya kepada imej atau susun atur yang anda ingin gunakan. Sebaliknya, ia adalah gabungan elemen yang bekerja bersama secara harmoni yang menjadikan risalah anda berkesan. Elemen seperti fon yang anda gunakan, kandungan, dan juga jenis kertas di mana anda mencetak risalah anda harus diberi pertimbangan yang teliti semasa peringkat perancangan.

Berikut adalah 7 perkara yang perlu anda pertimbangkan untuk reka bentuk brosur yang berkesan.

 

1. Tentukan tujuan anda.
Seperti semua perancangan, langkah pertama ialah mengenal pasti objektif risalah anda. Ini akan menentukan bagaimana keseluruhan pemasaran brosur anda akan berjalan, dan seterusnya, reka bentuk risalah anda.

Segmen pasaran sasaran anda yang manakah anda akan edarkan risalah anda? Adakah ia akan diedarkan dengan tangan atau dihantar melalui pos? Apakah faedah yang anda harapkan? Jawab soalan-soalan ini untuk menjadikan reka bentuk risalah yang berkesan.

 

2. Ketahui lipatan risalah anda.
Salah satu ciri yang membezakan risalah ialah lipatan yang banyak. Sebenarnya, lipatan ini mengawal cara maklumat produk dan perkhidmatan anda dipersembahkan kepada penerima anda.

Risalah dengan lipatan akordion

Memilih lipatan risalah yang betul adalah mencabar. Anda mahu lipatan untuk melengkapkan jenis kandungan yang anda sertakan dalam risalah dan cara penerima yang anda maksudkan membacanya. Perkara seperti ciri produk, atau urutan langkah, akan mendapat lebih banyak manfaat dengan risalah yang dilipat terbuka untuk mendedahkan setiap langkah secara berurutan.

 

3. Semak salinan anda.
Ramai orang beranggapan bahawa hanya kandungan risalah yang penting dalam proses rekabentuk. Walaupun saya bersetuju bahawa kandungan itu penting, cara ia disampaikan kepada pembaca anda adalah lebih penting, pada pendapat saya.
Semak salinan anda berkenaan dengan pembaca anda. Adakah ia memberikan terlalu banyak maklumat yang boleh membebankan pembaca anda? Adakah ia terlalu pendek? Sebagai peraturan umum, penulisan ringkas adalah satu kemestian untuk pemasaran brosur. Anda perlu memberikan maklumat berharga dalam masa yang singkat.
Selain daripada ini, anda juga harus menyemak bagaimana salinan anda berkaitan dengan reka bentuk visual keseluruhan. Terlalu banyak teks dan risalah anda tidak akan menarik untuk dibaca. Juga, sentiasa semak kesalahan ejaan dan tatabahasa.

 

4. Gunakan foto resolusi tinggi.
Ia ibarat satu kesalahan pada ketika ini untuk menggunakan gambar kabur, pecah, resolusi rendah apabila terdapat banyak imej berkualiti tinggi di internet. Untuk reka bentuk brosur yang berkesan, kualiti imej adalah sangat penting. Jika anda akan menggunakan foto stok, cuba pilih yang tidak kelihatan seperti foto stok.
Jika anda akan menggunakan imej produk, pastikan ia disusun dengan cara yang menarik secara visual. Saya cadangkan mengupah jurugambar untuk memastikan kualiti persembahan produk anda. Jika anda bercadang untuk melakukan ke DIY, terdapat banyak tutorial di internet tentang cara membuat persediaan fotografi produk yang ideal .

 

5. Ketahui stok kertas dan material cover.
Pertimbangkan material kertas yang boleh anda gunakan. Bagi kebanyakan pelanggan, pilihan material kertas boleh mempengaruhi persepsi mereka terhadap syarikat anda. Risalah dengan stok kertas yang lebih tebal dan salutan berkilat atau matte akan dianggap lebih mewah daripada risalah dengan kertas yang lebih nipis.

Pilihan stok kertas dan salutan anda juga akan menjejaskan ketahanan. Kertas yang lebih berat biasanya bertahan lebih lama daripada yang lebih ringan. Salutan boleh melindungi brosur anda daripada comot dan rosak. Pilihan ini boleh menjadikan brosur anda bersinar, secara literal.

 

6. Pilih fon yang sesuai.
Salinan untuk brosur biasanya digariskan dengan tajuk, subtajuk, dan teks itu sendiri. Anda harus mengingati perkara ini apabila memilih fon yang akan anda gunakan untuk risalah anda. Saya sangat mencadangkan anda mengehadkan pilihan fon anda kepada hanya tiga jenis sahaja. Fon menentukan kebolehbacaan teks anda, menetapkan nada risalah anda dan mempengaruhi daya tarikan visualnya.

 

7. Sertakan “call to action”
Boleh dikatakan, call to action adalah bahagian paling penting dalam risalah anda. Ini ialah bahagian di mana anda membawa penerima anda kepada tindakan yang dimaksudkan. Sama ada untuk membeli produk anda, melawat laman web anda atau mendapatkan diskaun, adalah penting untuk anda sentiasa memasukkan kenyataan yang akan membawa pelanggan anda kembali kepada anda.

Jadikan call to action anda serta-merta kelihatan kepada penerima anda. Saya cadangkan menggunakan isyarat visual, seperti fon yang lebih besar atau ruang putih yang lebih besar di sekelilingnya untuk menyerlahkannya. Jadi khusus dengan perkara yang anda inginkan daripada penerima anda.

Untuk maklum balas yang lebih baik kepada kenyataan call to action anda, sertakan insentif kepada pembaca. Tawaran seperti kupon atau promosi eksklusif akan menggalakkan pelanggan anda mengambil tindakan segera selepas membaca risalah anda.

 

Adakah anda mempunyai petua lain untuk reka bentuk brosur yang berkesan? Kongsi petua anda di bawah.

Artikel Terkini: 

Langgan
Langgan Buletin Kami untuk Kemas Kini terkini. Dapatkan maklumat terkini tentang Trend Reka Bentuk Terkini dari team Denai Art, Berita Industri dan Tawaran Istimewa. Tingkatkan Pengalaman Jenama Anda dengan Kami
Subscription Form
Dengan mengklik pada butang "Serahkan Permohonan", anda bersetuju menerima Dasar Peribadi
Buletin
©2024. Denai Empire I 202203003040 (003355535-P)
crossmenumenu-circlecross-circle