02/20/2021

6 Ciri-Ciri Pemimpin Yang Memberi Inspirasi Terhadap Pekerja

Ditulis oleh
admin

Seorang pemimpin yang efektif memberi inspirasi bila semua orang inginkan sesuatu yang sama "kejayaan". Tanpa seorang pemimpin, sesuatu usaha tidak akan menjadi terlaksana. Tugas seorang pemimpin adalah untuk memberi inspirasi kepada pasukannya untuk bekerja bersama-sama.

Tapi malang sekali, terdapat ramai bos-bos hebat diluar sana menerajui syarikat tapi tidak banyak dari mereka mempunyai nilai seorang pemimpin. Perkataan “bos” hanya menunjukkan kuasa terhadap yang lain. Untuk dipanggil pemimpin, anda harus memberi inspirasi kepada pasukan anda melalui tindakan dan kata-kata untuk mempercayai visi yang sama.

Tanda seorang pemimpin yang sebenar adalah kebolehan untuk menggalakkan komitmen dan penglibatan pekerja dimana ianya adalah asas untuk mencapai kajayaan yang berterusan. Untuk memulakan pimpinan dan berhenti bersikap seperti bos, contohi tabiat pemimpin yang memberi inspirasi.

1. Mereka Berterusan Menyatakan Hal-Hal Yang Positif.
Pemimpin yang benar-benar memberi inspirasi dapat melihat sisi baik dari sebarang masalah. Mereka tahu bahawa kemarahan dan fikiran yang negatif tidak akan memberikan apa-apa, jadi mereka tetap menjadi positif dalam menghadapi cabaran dan kegagalan. Sudah tentu, masalah sentiasa berlaku dan penyelesaian masalah tidak dapat dielakkan. Tetapi jika anda ingin menjadi seorang yang memberi inspirasi, tunjukkan kepada orang lain walaupun seberapa berat pun masalah anda tetap berfikiran positif.

2. Mereka Mempunyai Visi Yang Jelas Untuk Masa Depan.
Pemimpin terhebat pada zaman ini dapat mengartikulasikan visi yang begitu jelas seolah-olah ianya sudah terlaksana. Melalui kata-kata, tindakan dan kepercayaan, para pemimpin yang memberi inspirasi dapat mengetahui bagaimana masa depan pilihan mereka dan dapat menunjukkan kepada orang lain bagaimana untuk sampai ke sana. Untuk benar-benar memberi inspirasi, ketahui dengan tepat apa yang anda ingin capai.

3. Mereka Sentiasa Berterima Kasih Kepada Pasukan Mereka.
Tidak ada yang menguatkan komitmen dikalangan pasukan jika merasakan usaha mereka tidak disedari. Pemimpin yang tidak menunjukkan penghargaan kepada pekerjanya membahayakan perniagaan mereka untuk menjana hasil yang lebih tinggi, kebarangkalian keluaran yang rendah dan rasa tidak sedap hati. Bahkan sekecil-kecil ucapan terima kasih menunjukkan kepada pekerja bahawa mereka penting. Berikan bonus dan penghargaan apabila mereka mencapai sasaran. Contohnya "Terima kasih, projek ini tidak mungkin berjaya tanpa anda" cukup untuk memberi inspirasi dan semangat kepada pasukan anda.

4. Mereka Berkomunikasi Dengan Sempurna.
Sekiranya apa yang disampaikan oleh pemimpin tidak dapat difahami, ianya akan memberikan pelbagai kesan buruk. Mesej disalaherti, perasaan terluka, projek menjadi salah, dan kekecewaan meningkat. Pemimpin yang benar-benar memberi inspirasi tahu bahawa meluangkan masa yang tepat didalam setiap komunikasi memastikan bahawa semua orang masih fokus dan terus maju.

5. Mereka Mendengar
Pemimpin yang berinspirasi benar-benar mendengarkan apa yang dikatakan kepada mereka dan memberi tindak balas dengan tepat, bukannya membiarkannya masuk ke telinga kanan keluar telinga kiri. Amalkan dasar pintu terbuka untuk menerima maklum balas pasukan anda dan mendorong mereka untuk menyumbang kepada tujuan bersama. Ini mendorong syarikat dengan rasa nilai bersama kerana semua orang mengambil bahagian dan semua orang merasakan mereka penting.

6. Mereka Sentiasa Bersemangat.
Semangat untuk misi organisasi anda sangat penting untuk menjadi pemimpin berinspirasi. Kerja menjadi tugas yang tidak bermakna apabila dilakukan untuk seseorang yang kurang senang tentang keseluruhannya. Sekiranya anda tidak tahu mengapa kerja yang anda lakukan penting, pekerja anda juga tidak akan melakukannya. Letakkan visi anda paling utama di dalam fikiran anda. Kalau boleh tulis besar-besar di ruangan pejabat agar semua pekerja dapat menghadamnya.

Artikel Terkini: 

Langgan
Langgan Buletin Kami untuk Kemas Kini terkini. Dapatkan maklumat terkini tentang Trend Reka Bentuk Terkini dari team Denai Art, Berita Industri dan Tawaran Istimewa. Tingkatkan Pengalaman Jenama Anda dengan Kami
Subscription Form
Dengan mengklik pada butang "Serahkan Permohonan", anda bersetuju menerima Dasar Peribadi
Buletin
©2024. Denai Empire I 202203003040 (003355535-P)
crossmenumenu-circlecross-circle